Internationalt / Honduras Studietur 2014

Honduras Studietur 2014

På BBU studietur til Honduras
Af Oliver Ohlsen

Om morgenen d. 2 juli begav jeg selv og en lille gruppe ligeså klatøjede unge danskere os ud på en rejse, der førte os fra Kastrup lufthavn til Honduras. Formålet var dels at få større indsigt i de generelle samfundsstrukturelle og sociale problemer i Honduras, men særligt var der fokus på BBU’s projektarbejde, hvilket er nødvendigt, for at unge Honduranere, der er vokset på med et børnehjem, som Emmanuel, igen kan trives og blive reetableret i samfundet. 

Derfor var det første stop på turen børnehjemmet Emmanuel. Her fik vi mulighed for at møde og tale med både børn og unge, men særligt givende var ungdomsgudstjenesten i den bygning, der er rammen for det nyetablerede udslusningsprojekt. Efter et par dage på Emmanuel, hvor vi desuden også havde oplevet lokalmiljøet i den lokale by Guaimaca og besøgt et andet børnehjem, gik turen videre til landets hovedstad Tegucigalpa.
 
Vi blev modtaget af, Alvin, der de sidste 18 år har dedikeret sit liv til de svageste i netop denne by. En mand, der fik os alle til at føle os velkomne og hjemme; i en by domineret af korruption, vold, kriminalitet, stoffer og ulykkelige skæbner, følte jeg mig mere tryg end jeg sjældent har gjort. Samtidig er han en mand, der har personlige forhold til både indsatte, bandemedlemmer og folk der sælger deres kroppe og er en mand, som de fleste kender og respekterer.
 
Dagene var spækket med spændende og udfordrende program; alt fra uddeling af mad til børn og andre udsatte på gaden, til besøg i et ungdomsfængsel og på en skole der underviste børn, der levede og boede på en stor losseplads i udkanten af Tegucigalpa. Dertil kom et par besøg hos en række organisationer, der alle på hver sin måde er med til at kæmpe for et bedre samfund og en lysere fremtid for den honduranske befolkning.
 
En ting der gjorde kæmpe indtryk på mig, var, mærkeligt nok ikke alt den smerte, sorg og håbløshed vi så, men de mennesker og initiativer, der var med til at hjælpe de svageste og sprede lys, og ikke mindst Guds kærlighed, i mørket og hjælpeløsheden. Selvom landets udfordringer er store og det kan virke nytteløst, var det rørende at se, hvor stor en forskel hver enkel brændende ildsjæl vi mødte, gjorde i deres lokalmiljø og for deres medmennesker.
 
Alt i alt var det en både spændende, udfordrende og inspirerede rejse, der i den grad har været en øjenåbner, og samtidig en rejse, der til dels bragte en flok unge fra trygge lille Danmark, over Atlanten, og til Honduras; verdens voldeligste land, et land gennemsyret korruption, mistillid, bander, vold og børn der i den grad er blevet svigtet.
 
Samtidig var det også en åndelig rejse, der overraskede og udfordrede mig, men som også bragte mig langt tættere på en række fantastiske personligheder; både en gruppe Nordjyder jeg knap nok kendte i forvejen, en masse inspirerede mennesker der hver dag yder et kæmpe stykke arbejde i Honduras, og ikke mindst en rejse der førte mig tættere på Gud. Min horisont er blevet udvidet. Jeg har fået kendskab og viden om et eksotisk og fantastisk land, der trods dets mange menneskeskabte problemer, stadig fortryllede mig.
 
Jeg har mødt inspirerede personligheder og fået dybe venskaber. Jeg har udviklet mig personligt og fået ændret en lang række synspunkter. Jeg har fået inspiration og motivation til selv at tage del i arbejdet og gøre en forskel; både lokalt og globalt. Og ikke mindst er jeg blevet styrket i mit forhold til min Gud, en Gud af mirakler, håb og kærlighed.
BBU - Baptisternes Børne- og Ungdomsforbund | Fælledvej 16, 7200 Grindsted  | Tlf.: +45 2578 3262 | bbu@bbunews.dk